Регионалният фестивал на фолклорното изкуство “РАЗКАЗВАЧИ” се организира от Народно читалище “Миньор” град Перник с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Перник.

Първото му издание е през 2007 г. , след което фестивалът се провежда през година.

Главната цел на фестивала е да възроди, популаризира и съхрани фолклорното словесно творчество – приказки, легенди, предания, лакърдии, клетви, наричания детски броилки, залъгалки и забавалки, поговорки, гатанки и други жанрови форми на фолклорното словесно изкуство.

Фестивалът се реализира в две възрастови групи:

  • Участници, формации и групи до 18 годишна възраст /деца, ученици, юноши и младежи, представящи традиционен словесен фолклор и негови съвременни варианти/
  • Индивидуални участници, формации и групи от 18 до 101 годишна възраст, представящи традиционен словесен фолклор и негови съвременни варианти

Фестивалът на фолклорното слово е с конкурсен характер, компетентно жури оценява всички участници /индивидуални и групови/, като за най-добрите се присъждат награди за І,ІІ и IІІ място – Плакет и Диплом, а за всички участници, организаторите връчват грамоти за участие.

Награди и участия

  • На 16.11.2013г. на четвъртото издание на фестивала е присъдена индивидуална награда – сребърен медал и диплом на Василка Кирилова към читалище “Иво Войвода – 1928г”.
  • На 31.10.2015г. на петото издание на фестивала е присъдена индивидуална награда – златен медал и диплом на Василка Кирилова към читалище “Иво Войвода – 1928г”.

 

 

Информация: РЕКИЦ Перник
© 2014-2016, Габриела Савова dolnasekirna.com
Всички права са запазени!