????????????????????????????????????

“Богат и неповторим е българския фолклор. Неизчерпаем е изворът на народното творчество. Родено и откърмено дълбоко в народните недра, то е изповед на мъките, радостите и копнежите на нашия народ; то разкрива мечтите му за красота, стремежа му към възвишеното и прекрасното. 

Предавано от поколение на поколение и до днес народното творчество запазва своята сила, красота и самобитност. Няма българин, чието сърце не би трепнало при звуците на гайдата, което не би забило лудия ритъм на кръшното българско хоро или пък с преклонение не би замряло през народния обичай, разкриващ душевността на българина…”

Тези думи публикувани във вестник “Граовски новини” ни връщат в 21-22.06.1986 година, когато се провежда Окръжният събор на народно творчество в местността “Бърдото” гр. Брезник. Той е един от етапите на Петия национален събор на българското народно творчество в гр. Копривщица.

Сред фолклорните шесторки отново се наложиха със своето изпълнителско умение жените от НЧ “Г. Димитров” с. Долна Секирна… Не ще забравим и изпълненията на инструменталистите: Илия Данаилов (Красава), Найден Христов (Д. Секирна), Михаил Михайлов (Брезник).

За пореден път нашите самобитни таланти се представят подобаващо на сцената и печелят сърцата на публиката.

????????????????????????????????????

Статията е изготвена от Станка Христова и Сашо Враголомов. Запазена е и е част от личния архив на Зора Маринова, певица в фоклорната шесторка към нашето читалище.

Певческата група редовно взема участия в националния фолклорен събор в гр. Копривщица, където представя песни характерни за нашия регион. През 1986г. читалището получава няколко награди от събора в Копривщица:

    • Златен медал за Женската певческа група
    • Златен медал за обичая “Тъкмеж”
    • Златен медал за представяне на костюм на Деница Александрова Савова

Самият фестивал и нашето представяне в него сме представили в статията “Национален фолклорен събор на българското народно творчество – гр. Копривщица”.