Националният събор на българското народно творчество в гр. Копривщица се провежда на всеки 5 години, като първото му издание е през 1965г. Той се организира на няколко естради над местността Войводенец.

Съборът се организира от Министерството на културата и Община Копривщица, с подкрепата на Областната администрация на София област, Българската национална телевизия, Българското национално радио, други министерства, ведомства и организации.

Първият национален събор напълно заслужено е посветен на великия син на Копривщица Любен Каравелов, който в многостранната си дейност на революционер и писател е и един от първите наши фолклористи.

Съборът има конкурсен характер, като преди събитието в гр. Копривщица в цялата страна се провеждат местни събори, на които се излъчват участниците в големия национален събор.

Представянето в местния събор на нашата група през 1986г. е отразено във вестник “Граовски новини”, кратка извадка можете да видите на страницата на “Окръжния събор на народното творчество – Бърдо”

Участниците в събора подготвят своето представяне спрямо местният им фолклор. Песните, които биват представяни трябва да бъдат две – първата е бавна, докато втората е с бързи ритми. Като продължителността на представянето трябва да бъде до 8 минути.

IMG_20150808_135351_web

 

Участия и Награди

 • На 08.08.1986г. се провежда V-ят национален събор на българско народно творчество, в което:
  •  Женската певческа група получава златен медал. Изпълнява песните “Рано рани Яна” и “Жадна Стана”
  • За представяне на обичая “Тъкмеж”/”Годяване” се присъжда златен медал
  • За костюм златен медал взема Деница Савова.
  • Участие взема инструменталиста Найден Христов, като представя творбите: “Имала майка” и “Граовско хоро за гъдулка”
 • На 11-13.08.1995г. се провежда VII-ят национален събор на българското народно творчество, в което взема участие певческата шесторка.  За индивидуалното си представяне Иванка Станоева получава II -ра награда.
 • На 06-08.08.2000г. се провежда VIII-ят национален събор на българско народно творчество, в което взема участие певческата шесторка. За индивидуалното си представяне Иванка Станоева получава грамота за певица-първенец.
 • На 04. 08.2005.г. се провежда IX-ят събор на българското народно творчество, в което взема участие певческата шесторка и индивидуално представяне на Иванка Станоева с песните “Ето става три години време” и “Слънце, мило мое”.
 • На 08.2010г. сепровежда X-ят национален събор на българско народно творчество, в което взема участие певческата шесторка и индивидуално представяне на Иванка Станоева.
 • На 7-9.08.2015г. се провежда юбилейния XI-ят събор на българското народно творчество, в което нашата Женска певческа група взема участие с песните: „Марко сака Моравка девойка“ и „Попей ми невесто Янке“.

 

Информация: Saboribg.com и Министерството на културата